Chirurgia bariatrică poate fi soluția procesului de pierdere în greutate într-un mod sigur, controlat fiind însoțită de un program metodic pe termen lung.

Bypass gastric

Bypass gastric


Operația de bypass gastric este intervenția chirurgicală care presupune izolarea unei porțiuni mici de stomac față de restul stomacului și conectarea acestei porțiuni direct la intestinul subțire.
Scopul principal al procedurii de bypass gastric este de a diminua cantitatea de alimente ingerată și capacitatea de absorbție a intestinului subțire ceea ce duce implicit la pierdere în greutate.

Procedură
Operația de bypass gastric este o intervenție minim invazivă și se realizează pe cale laparoscopică. Acest tip de intervenție se realizează prin 5 incizii de dimensiuni reduse (10-12 mm) prin care se introduc instrumentele de lucru și camera video care permite proiectarea imaginilor din abdomen pe un monitor; cu ajutorul acestor dispozitive medicul chirurg poate efectua pliul stomacului și anastomozele intestinului subțire.
Izolarea parțială a stomacului se realizează cu un instrument special numai “stapler” în vârful căruia se atașează dispozitivele chirurgicale de autosutură care face ca tranșa pliului rămas să fie perfectă.
Durata acestei intervenții chirurgicale este cuprinsă între 2,5 – 3 ore.

Avantaje 
Această tehnică chirurgicală ajută la scăderea greutății într-un mod sigur și eficient, avantajele pe termen lung sunt următoarele: 
- ameliorarea, uneori vindecarea completă, afecțiunilor metabolice asociate obezității: diabetul zaharat de tip II, hipertensiunea arterială, steatoza hepatică, colesterol mărit, apnee în somn,
- înlăturarea refluxului gastric
- alimentele ajung mai repede în intestin, generând mai rapid senzația de sațietate,
- se reduce capacitatea de stocare a alimentelor în stomac, 
- pierderea ponderală ajunge a fi considerabilă și permanentă, 
- recuperarea postoperatorie facilă, 
- reintegrarea în activitățile sociale se realizează într-un timp scurt,
- îmbunătățirea calitatea vieții, 
- creșterea stimei de sine.

Adresabilitate
Candidații eligibili pentru intervenția chirurgicală de bypass gastric sunt pacienții cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, care au adesea un indice de masă corporală de cel puțin 40, însă acest tip de operație poate fi luată în considerare și la un indice de masă corporală mai mic atât timp cât problemele cauzate de obezitate pun viața pacientului în pericol: diabet zaharat de tip II, probleme cardiace, apnee severă de somn sau când pacientul prezintă un istoric al obezității de cel puțin 5 ani.
Nu beneficiază de procedeele bariatrice pacienții care prezintă un risc major asociat anesteziei generale, graviditate, dependențe de alcool, de droguri, patologie psihiatrică severă, neoplazii, TBC, HIV.
Bolnavii diagnosticați cu ulcer gastric sau alte patologii gastrice sunt temporizați până la vindecare. 

Pregătirea pre-operatorie
Primul pas în realizarea și programarea unei intervenții chirurgicale de bypass gastric este vizita la cabinetul de consultație pentru indicarea tipului de obezitate, stabilirea indicelui de masă corporală, măsura kilogramelor și a taliei.
Pregătirea preoperatorie presupune o evaluare a analizelor sanguine, examene de imagistică medicală (ecografie abdominală, CT), consultație endocrinologică  cardiologică, pneumologică, ORL, psihiatrică/psihologică, gastroenterologie, ginecologie (la femei), boli de nutriție și diabet, preanestezică.

Recuperarea post-operatorie
Recuperarea post-operatorie se desfășoară ușor, pacientul putând să se reintegreze rapid la activitățile sale cotidiene. Spitalizarea necesară este de 1-2 zile.

Dieta
Pentru a permite vindecarea stomacului, planul de nutriție va trebui respectat printr-o dietă lejeră, lichidiană 14 zile, continuând încă 14 zile cu alimentație semisolidă, urmând ca treptat să includă toate produsele în alimentație, dar în cantități mici și bine masticate.
Hidratarea reprezintă un factor foarte important în menținerea unui echilibru al întreg organismului, este recomandat 1,5 – 2 litri de lichide pe zi (apă plată, ceai neîndulcit) înghițituri mici realizate la interval de 20-30 minute, dar nu și în timpul mesei.
Pe parcursul primei luni post-operator este interzis consumul de alimente solide sau în cantități mari.
Etapele programului de nutriție este foarte important pentru adaptarea lentă a stomacului  și readaptarea întregului organism la schimbările produse.
Anumite alimente vor fi restricționate, până la excludere, din alimentație: băuturile carbogazoase, dulci, zaharurile fine, produse de patiserie (alimente considerate ”bombe calorice”), alcool.

Programul post-operator
Monitorizarea post-operatorie se va realiza în strânsă legătură cu medicul chirurg și cu întreaga echipă a Centrului de Obezitate.
Controalele medicale se vor efectua la intervale de timp bine stabilite: 14 zile, 1 lună, 3 luni, 6 luni, 1 an și apoi anual se vor organiza întâlniri individuale. Toate aceste controale post-operatorii au scopul de a monitoriza evoluția pacienților, a nota progresele: numărul kilogramelor pierdute,  ameliorarea afecțiunilor cauzate de obezitate, stabilirea impactului avut în viața pacientului. 

Încurajarea și susținerea pacienților face posibil succesul unei intervenții chirurgicale bariatrice reușite și menținerea rezultatelor pe termen lung!

Share

Echipa noastră

”Împărtășim aceleași principii: pacientul trebuie să rămână mereu în centrul activității noastre și trebuie implicat activ în proiectul său de pierdere în greutate, inclusiv în alegerea procedurii: Sleeve, By-pass ori noi tehnici chirurgicale sau endoscopice; un alt principiu este să ne concentrăm mai mult pe ameliorarea rezultatelor pe termen lung.”

Testimoniale