Chirurgia bariatrică poate fi soluția procesului de pierdere în greutate într-un mod sigur, controlat fiind însoțită de un program metodic pe termen lung.

Program postoperator

Program postoperator

Intervenția chirurgicală pentru tratarea obezității implică modificări ale stilului de viață ce vor fi urmărite, de către echipa noastră, pe termen lung; tehnica chirurgicală fiind doar un instrument care ajută pacienții să slăbească. Chirurgia metabolică trebuie privită doar ca un instrument foarte eficace de pierdere a greutății – cum spunem întotdeauna: ”rezultatele la 2 ani depind de chirurgie, rezultatele la 10 ani depind de PACIENT!” 
Depinde de fiecare pacient să se angajeze a face schimbările psihologice și emoționale necesare pentru a realiza acest lucru.
Monitorizarea post-operatorie se va realiza în strânsă legătură cu medicul chirurg și cu întreaga echipă a Centrului de Obezitate.
Controalele medicale se vor efectua la intervale de timp bine stabilite: 10 zile, 1 lună, 3 luni, 6 luni, 1 an și apoi anual se vor organiza întâlniri individuale. Toate aceste controale post-operatorii au scopul de a monitoriza evoluția pacienților, a nota progresele: numărul kilogramelor pierdute,  ameliorarea afecțiunilor cauzate de obezitate, stabilirea impactului avut în viața pacientului, satisfacția psihică și fizică.
La externare: pacientul va primi toate indicațiile necesare din planul alimentar pentru perioada imediat următoare cât și pentru îngrijirea plăgilor la domiciliu. Respectarea programului alimentar postoperator cu obligativitatea de a consum în primele 14-21 de zile doar regim lichidian, acest fapt este vital a evita formarea de fistule postoperatorii. De asemenea, administrarea de anticoagulant este indicată pentru a preveni formarea de cheaguri care pot duce la embolie pulmonară.
Evaluare la 10 zile: în cadrul primului control postoperator se va stabili tabloul clinic al pacientului, evaluarea tonusului, a stării de sănătate și evaluarea nutrițională; se va continua regimul alimentar și se vor împărtășii impresii. Nu va fi nevoie de manevre precum ”scoaterea agrafelor tegumentare” sau ”îndepărtarea firelor de sutură” pentru că închiderea plăgilor va fi realizată în tehnică intradermică, folosind fire chirurgicale de sutură resorbabile. Sigilarea micilor incizii se va realiza printr-un lichid chirurgical transparent care va ține loc de pansament, comod și practic pentru igiena corporală zilnică.
Evaluare la 1 lună: în cadrul celui de al doi lea control postoperator, pacientului i se va evalua tonusul general, i se vor monitoriza kilogramele pierdute, starea inciziilor, i se vor da sfaturi și indicații despre continuitatea și diversificarea regimului alimentar. Starea de sănătate va fi evaluată prin analize de sânge: hemoleucogramă completă, probe hepatice, glicemie, profil lipidic și multiple vitamine.
Evaluare la 3 luni: se va realiza prin evaluarea scăderii ponderale și analizelor de laborator: hemoleucograma completă, probe hepatice, glicemie, profil lipidic și multiple vitamine. Evaluarea nutrițională va fi monitorizată și îndrumată atât de medicul curant cât și de medicul nutriționist, la cerere.
Evaluare la 6 luni: în cadrul controlului la 6 luni postoperator, pacientului i se va evalua tonusul general, se va monitoriza scăderea ponderală, vor fi analizate rezultatele probelor de laborator (hemoleucograma completă, probe hepatice, glicemie, profil lipidic și multiple vitamine) și se va efectua o ecografie abdominală.
Evaluare 1 an: tonusul pacientului este extrem de important la un an postoperator, de asemenea și rezultatele setului de analize, ecografia abdominală, scăderea ponderală și rezultatele îmbunătățirii calității vieții.

Monitorizarea periodică a pacientului va continua apoi anual, această evaluare are ca scop păstrarea echilibrului metabolic și corectarea, în timp real, a eventualelor deficiențe descoperite. 
Această perioadă de evaluare postoperatorie este adoptată ca și protocol al centrului nostru de obezitate, însă știm că fiecare pacient are particularitățile sale, de aceea, ori de câte ori va fi necesar, pacientul trebuie știe că este în siguranță și că se poate adresa echipei medicale pentru orice sfat, nelămurire sau consultație necesară.
Implicarea pacientului va permite menținerea, controlul greutății pe termen lung!

Share

Echipa noastră

”Împărtășim aceleași principii: pacientul trebuie să rămână mereu în centrul activității noastre și trebuie implicat activ în proiectul său de pierdere în greutate, inclusiv în alegerea procedurii: Sleeve, By-pass ori noi tehnici chirurgicale sau endoscopice; un alt principiu este să ne concentrăm mai mult pe ameliorarea rezultatelor pe termen lung.”

Testimoniale