0720 107 907
.
.
Chirurgia bariatrică
Chirurgia bariatrică implică toate procedurile chirurgicale prin intermediul cărora se poate pierde în greutate. Cu ajutorul acestei chirurgii, persoanele supraponderale pot să slăbească în mod semnificativ și permanent.
Intervențiile de chirurgie bariatrică induc scăderea în greutate datorită limitării cantității de alimente stocate în stomac, ca urmare a restricției cantității de produse alimentare ingerate.
Proceduri
Chirurgia bariatrică sau ”operația de slăbire” include o varietate de proceduri efectuate pentru pacienții obezi:
- Gastric Sleeve
- Sleeve endogastric
- Bypass gastric
- Mini bypass gastric
- Inel gastric
- Balon intragastric
- Diversia bilio-pancreatică
- Plicatura gastrică
- Bipartiție gastrică
- Bariclip
Beneficiile metodei laparoscopice
Intervențiile chirurgicale se realizează pe cale laparoscopică, minim invaziv. Indiferent de patologia asociata obezității, tehnica laparoscopică aduce beneficii majore pacientului:
- Scăderea în greutate cu până la 80% din excesul ponderal,
- Ameliorarea semnificativă, în cele mai multe cazuri vindecarea completă a afecțiunilor asociate obezității: diabet zaharat de tip II, hipertensiunea arterială, steatoză hepatică (ficat gras), colesterol crescut, apnee de somn, dispnee, insuficiență venoasă, dezechilibre hormonale,
- Îmbunătățirea calității vieții și creșterea speranței de viață,
- Creșterea stimei de sine și menținerea unei stări generale de bine,
- Incizii de mici dimensiuni (5-15mm) fără secționarea majoră a musculaturii,
- Dureri postoperatorii minime,
- Reintegrare socială facilă și rapidă.
Adresabilitate
Candidații eligibili pentru chirurgia bariatrică sunt pacienții cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, care au adesea un indice de masă corporală de cel puțin 40, însă acest tip de intervenție poate fi luată în considerare și la un indice de masă corporală mai mic atât timp cât problemele cauzate de obezitate pun viața pacientului în pericol: diabet zaharat de tip II, probleme cardiace, apnee severă în somn sau când pacientul prezintă un istoric al obezității de cel puțin 5 ani.
Nu beneficiază de proceduri chirurgicale bariatrice pacienții care prezintă un risc major asociat anesteziei generale, graviditate, dependențe de alcool, de droguri, patologie psihiatrică severă, neoplazii, TBC, HIV. Bolnavii diagnosticați cu ulcer gastric sau alte patologii gastrice sunt temporizați până la vindecare.
Pregătirea pre-operatorie
Primul pas în realizarea și programarea unei intervenții chirurgicale este vizita la cabinetul de consultație pentru indicarea tipului de obezitate, stabilirea indicelui de masă corporală, măsura kilogramelor și a taliei.
Pregătirea preoperatorie presupune o evaluare a analizelor sanguine, examene de imagistică medicală (ecografie abdominală), consultații multidisciplinare specifice.
Toate aceste investigații se pot realiza într-o singură zi, în cadrul spitalului.
Programul post-operator
Monitorizarea post-operatorie se va realiza în strânsă legătură cu medicul chirurg și cu întreaga echipă a Centrului de Obezitate.
Controalele medicale se vor efectua la intervale de timp bine stabilite: 10 zile, 1 lună, 3 luni, 6 luni, 1 an și apoi anual se vor organiza întâlniri individuale. Toate aceste controale post-operatorii au scopul de a monitoriza evoluția pacienților, a nota progresele: numărul kilogramelor pierdute, ameliorarea afecțiunilor cauzate de obezitate, stabilirea impactului avut în viața pacientului, satisfacția psihică și fizică.
Echipa noastră
”Împărtășim aceleași principii: pacientul trebuie să rămână mereu în centrul activității noastre și trebuie implicat activ în proiectul său de pierdere în greutate, inclusiv în alegerea procedurii: Sleeve, By-pass ori noi tehnici chirurgicale sau endoscopice; un alt principiu este să ne concentrăm mai mult pe ameliorarea rezultatelor pe termen lung.”
Dr. Cosmin Buzea
Medic primar chirurgie generală, Medic specialist chirurgie plastică microchirurgie reconstructivă