Chirurgia bariatrică poate fi soluția procesului de pierdere în greutate într-un mod sigur, controlat fiind însoțită de un program metodic pe termen lung.

5 Mituri despre obezitate

5 Mituri despre obezitate

1. Reducerea consumului de alimente şi mişcarea, principalele acţiuni terapeutice

În multe cazuri, consumul de mai multe calorii decât are nevoie organismul este principala cauză a obezității. Prin urmare, în aceste cazuri, obezitatea poate fi tratată cu o dietă hipocalorică și exerciții fizice. În timp ce dieta și exercițiile fizice sunt factori importanți în pierderea în greutate, mai mulți factori care nu au legătură cu acestea contribuie la obezitate. Acestea includ: • lipsa de somn • presiune • durere cronică • dezechilibru hormonal • unele medicamente Stresul poate afecta calitatea somnului. Dacă acest lucru continuă pentru o perioadă mai lungă de timp, poate crește riscul de obezitate. Nivelurile hormonului de stres (cortizol) sunt strâns legate de durata somnului. Apneea în somn (încetarea respirației pentru perioade scurte de timp în timpul somnului) este mai frecventă la persoanele obeze. Pe măsură ce kilogramele cresc, apneea în somn crește, rezultând o odihnă insuficientă. Prin urmare, creșterea în greutate este mai mare. În aceste cazuri, alimentația excesivă este mai mult un simptom decât o cauză. Situația fiecăruia este unică, așa că exercițiile fizice și dieta nu sunt pilonul de bază al tratamentului în aceste cazuri.

 

2. Diabetul este provocat de obezitate

Obezitatea nu cauzează în mod direct diabetul. De fapt, este un risc major pentru diabetul de tip 2, dar nu toți oamenii obezi dezvoltă diabet și nu toți diabeticii sunt obezi. De asemenea, obezitatea este un factor de risc pentru diabetul gestațional (care apare în timpul sarcinii), dar nu este un factor de risc pentru diabetul de tip 1.

 

3. Persoanele care suferă de obezitate sunt leneşe

Un stil de viață sedentar este un factor care contribuie la obezitate, iar exercițiile fizice pot duce la pierderea în greutate. Cu toate acestea, a fi obez înseamnă mai mult decât a fi sedentar. Desigur, activitatea fizică în general este esențială pentru a rămâne sănătos, dar imaginea este mult mai complicată. În plus, unele tulburări mintale pot avea un impact asupra motivației și există o relație puternică între depresie și obezitate, ceea ce în cele din urmă complică tabloul.

 

4. Obezitatea este ereditară

Legătura dintre obezitate și factorii genetici este extinsă, dar doar pentru că cineva din familia ta are obezitate nu înseamnă că și tu o vei avea. Cu toate acestea, miza este destul de mare. De cele mai multe ori, membrii familiei împărtășesc obiceiuri similare în ceea ce privește dieta și stilul de viață. Deși genetica este importantă, aceasta nu înseamnă că obezitatea nu poate fi prevenită dacă o aveți în familie.

 

5. Obezitatea nu afectează sănătatea

Acesta este un mit. Există diferite boli asociate cu obezitatea. De exemplu, crește riscul de diabet, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, osteoartrita, apnee în somn și anumite tulburări mentale. Chiar și pierderea modestă în greutate poate avea beneficii semnificative pentru sănătate, cum ar fi normalizarea tensiunii arteriale și scăderea colesterolului și a zahărului din sânge. În plus, pierderea kilogramelor în plus poate reduce semnificativ riscul de deces prematur la persoanele obeze

Share

Echipa noastră

”Împărtășim aceleași principii: pacientul trebuie să rămână mereu în centrul activității noastre și trebuie implicat activ în proiectul său de pierdere în greutate, inclusiv în alegerea procedurii: Sleeve, By-pass ori noi tehnici chirurgicale sau endoscopice; un alt principiu este să ne concentrăm mai mult pe ameliorarea rezultatelor pe termen lung.”

Testimoniale