Chirurgia bariatrică poate fi soluția procesului de pierdere în greutate într-un mod sigur, controlat fiind însoțită de un program metodic pe termen lung.

Boala de reflux gastro-esofagian după chirurgia bariatrică, mai ales după gastric sleeve

Boala de reflux gastro-esofagian după chirurgia bariatrică, mai ales după gastric sleeve

Pentru arsuri gastrice (arsuri la stomac) după chirurgia obezității! Sfaturi utile!

 

Cele 5 lucruri pe care trebuie să vă concentrați sunt:


1. Mănâncă incetisor: dacă mănânci în 5-10 minute, cu siguranță riști să ai simptomatologie de refux (« arsuri gastrice » ). Dacă mâncăm în 30-40 de minute, acest risc este mult mai diminuat.


2. UNELE ALIMENTE vor produce mai multe simptome decât altele. Care alimente ? Este caracteristic fiecărui pacient. Dacă ai probleme în a le identifica, vei crea un jurnal și după fiecare episod de reflux vei nota ce ai mâncat. După 10 episoade este sigur că vor exista alimente care se vor repeta si pe care le-ati identificat.


3. Nu trebuie să forțați niciodată cantitățile. Dacă stomacul ți-a spus să te oprești, este STOP


4. POZIȚIA – după ce ai mâncat nu trebuie să te întinzi imediat, mai ales seara. Se întâmplă destul de frecvent ca in timpul zilei să nu ne concentrăm pe mese, ajunși seara acasă o să mâncăm mai mult, mai repede și în plus ne întindem în pat imediat – o combinație fatală pentru reflux care apoi va deteriora si calitatea somnului.


5. Trebuie să fim atenți la cele 3 lucruri din viață: tutun, cafea și mai ales stress. Este bine știut chiar înainte de operație că tutunul și cafeau în exces pot produce o simptomatologie de reflux. După ce facem o operație, mai ales de gastric sleeve care este o operație refluxogenă (care poate produce reflux), această simtomatlogie poate fi exacerbată. STRESS-ul est un alt factor care poate fi asociat cu refluxul sau/și cu cresterea în greutate, producând o triadă care se potențează. 

 

După aceea, dacă în ciuda faptului că ai făcut bine aceste 5 lucruri, simptomatologia nu cedează, este mai bine să iei medicamente, dar nu trebuie să iei medicamente pentru că faci greșeli nerespectând  cei 5 factori. Medicamente precum IPP (inhibitori de pompă de protoni : nexium, pantoprazol) le puteți lua până la 3 x1/zi. Bineînțeles, recomandările sunt ca în cazurile de reflux invalidant sau când doza de medicamente este crescută, să se verifice cu endoscopie digestivă superioară/gastroscopie.

 

În foarte puține cazuri suntem obligați să facem un bypass gastric pentru tratarea refluxului fie pentru că simptomele clinice ale pacientului devin insuportabile, fie pentru că datele endoscopice ne pot alerta, fie că refluxul este asociat cu reluarea în greutate.

 

Din același motiv, societatea franceză de chirurgie bariatrică recomandă efectuarea unei endoscopii digestive superioare în primii 5 ani după operația bariatrică în mod sistematic. Unii dintre voi veniți la consultație și împreună am discutat și am judecat necesitatea de a face această endoscopie, dar cei mai mulți dintre voi profitați din plin de această a doua șansă (oferita de chirurgia bariatrica) fără să acordați atenția minimă necesară: să veniți să ne vedeți o dată pe an.

 

Și TU, când ai fost ultima dată la o consultație?

Share

Echipa noastră

”Împărtășim aceleași principii: pacientul trebuie să rămână mereu în centrul activității noastre și trebuie implicat activ în proiectul său de pierdere în greutate, inclusiv în alegerea procedurii: Sleeve, By-pass ori noi tehnici chirurgicale sau endoscopice; un alt principiu este să ne concentrăm mai mult pe ameliorarea rezultatelor pe termen lung.”

Testimoniale