Chirurgia bariatrică poate fi soluția procesului de pierdere în greutate într-un mod sigur, controlat fiind însoțită de un program metodic pe termen lung.

Diferența dintre Gastric sleeve și Gastric By-pass

Diferența dintre Gastric sleeve și Gastric By-pass

Gastric sleeve și gastric bypass sunt două proceduri chirurgicale folosite în tratamentul obezității severe. În ciuda faptului că ambele proceduri au ca scop principal reducerea greutății și aportul alimentar, există diferențe semnificative între ele. Iată câteva diferențe cheie:

1. Procedeul chirurgical: 
   - Gastric sleeve (gastrectomie longitudinală) implică îndepărtarea unei părți mari a stomacului, transformându-l într-un tub îngust în formă de cilindru. Restul stomacului este eliminat, iar capacitatea acestuia este redusă semnificativ (aproximativ 80-100 ml).
   - Gastric bypass (bypass gastric) presupune crearea unui pouch gastric în partea superioară a stomacului și conectarea directă a acesteia la intestinul subțire. Prin aceasta, se exclude din circulația digestivă o parte a stomacului și a intestinului subțire, reducând astfel absorbția nutrienților și a caloriilor.

2. Mecanismul de acțiune:
   - Gastric sleeve: Prin reducerea dimensiunii stomacului și eliminarea părții care produce grelina (hormonul foamei), gastric sleeve reduce capacitatea stomacului și crește senzația de sațietate, determinând pacientul să consume porții mai mici și să simtă senzția de sațietate mai repede.
   - Gastric bypass: Acesta combină atât un mecanism restrictiv, prin pouch-ul gastric, cât și un aspect malabsorptiv, prin excluderea din circuitul digestiv al unei părți a intestinului subțire. Astfel, bypassul gastric reduce cantitatea de alimente ingerate și limitează absorbția nutrienților și a caloriilor.

3. Rezultatele pierderii în greutate:
   - Gastric sleeve: Pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală de gastric sleeve pot pierde în greutate între 50% și 70% din excesul de greutate în primii 2 ani.
   - Gastric bypass: Bypassul gastric poate duce la o pierdere în greutate mai mare decât gastric sleeve. Pacienții pot pierde între 60% și 80% din excesul de greutate în primii 2 ani.

4. Riscurile și complicațiile:
   - Gastric sleeve: Riscul de complicații este mai mic în comparație cu gastric bypass. Totuși, pot exista complicații precum sângerare, infecție,fistule la nivelul tranșei de staplare, formarea cheagurilor de sânge (embolii) sau deficiențe nutriționale pe termen lung.
   - Gastric bypass: Riscul de complicații este mai mare în comparație cu gastric sleeve, deoarece presupune o intervenție mai complexă și modificări mai semnificative ale tractului digestiv. Complicațiile pot include sângerare, infecții la nivelul plăgilor postoperatorii (orificiile trocarelor), fistule de anastomoză, ocluzii intestinale (hernii interne,sindrom aderențial),deficiențe nutriționale mai severe decât în cazul gastric sleeve (vit B12,Ca,Fe)- necesitând suplimente alimentare (vitamine) pe termen lung, apariția ulcerului gastric

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre toate riscurile și complicațiile asociate cu gastric bypass și gastric sleeve urmând recomandările postoperatorii pentru a minimiza riscurile și a asigura o recuperare optimă.

Statisticile privind complicațiile pentru gastric sleeve și gastric bypass pot varia în funcție de studii, experiența chirurgului și caracteristicile individuale ale pacienților. Totuși, iată o vedere generală a complicațiilor asociate cu aceste proceduri, bazată pe cercetările disponibile:

Gastric Sleeve:

Complicații minore, cum ar fi sângerări și infecții ale plăgilor, pot apărea în aproximativ 2-4% din cazuri.
Complicațiile specifice gastrectomiei longitudinale includ stenoza (îngustarea lumenului gastric), fistule (scurgerea conținutului gastric în cavitatea abdominală) și formarea de cheaguri de sânge (embolii) pot apărea în aproximativ 1-3% din cazuri.

Gastric Bypass:

Complicații minore, cum ar fi sângerări și infecții ale plăgilor, pot apărea în aproximativ 2-4% din cazuri.
Complicații specifice bypassului gastric includ stenoza (îngustarea zonei de anastomoză dintre stomac și intestinul subțire), fistule de anastomoză, ocluzii intestinale și ulcer gastric pot apărea în aproximativ 2-5% din cazuri.

Este important de menționat că riscul de complicații poate varia în funcție de experiența chirurgului, pregătirea pacientului înainte de intervenție și respectarea instrucțiunilor postoperatorii !!!

Share

Echipa noastră

”Împărtășim aceleași principii: pacientul trebuie să rămână mereu în centrul activității noastre și trebuie implicat activ în proiectul său de pierdere în greutate, inclusiv în alegerea procedurii: Sleeve, By-pass ori noi tehnici chirurgicale sau endoscopice; un alt principiu este să ne concentrăm mai mult pe ameliorarea rezultatelor pe termen lung.”

Testimoniale