Chirurgia bariatrică poate fi soluția procesului de pierdere în greutate într-un mod sigur, controlat fiind însoțită de un program metodic pe termen lung.

Obezitatea asociată cu cel puțin 13 tipuri de cancer

Obezitatea asociată cu cel puțin 13 tipuri de cancer


Excesul de greutate și obezitatea sunt factori de risc importanți pentru cel puțin 13 tipuri de cancer. 40% dintre cancerele diagnosticate în Statele Unite în 2014 au apărut la persoane care cântăreau mai mult decât limitele normale(IMC>30). Datele provin dintr-un nou raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) al Departamentului de Sănătate Publică din SUA, care arată o legătură între creșterea în greutate și cancer. Un risc mai mare a fost observat la femei. Peste 55% dintre diagnosticele de cancer la femei sunt legate de supraponderalitate.

Principalele constatări ale raportului:

• În 2014, 631.604 de persoane din Statele Unite au fost diagnosticate cu cancere legate de supraponderalitate sau obezitate

• Între 2005-2014, incidența acestor tipuri de tumori a crescut semnificativ în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20-70 de ani

• Două treimi din cazuri apar la grupa de vârstă 50-70 de ani

• 55% dintre diagnosticele de cancer la femei sunt asociate cu obezitatea sau excesul de greutate, comparativ cu o proporție mai mică la bărbați - 24% din cazuri

• Cancerele postmenopauză ale endometrului, ovarului și sânului reprezintă 42% din tumorile legate de obezitate;

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a susținut o legătură între excesul de greutate, obezitate și cancer din 2002, iar statisticile recente par să confirme acest lucru. Această asociere a fost atribuită tulburărilor metabolice și endocrine, inclusiv niveluri crescute de insulină și dezechilibre ale hormonilor sexuali, precum și unei stări proinflamatorii. Raportul CDC a analizat datele din 2005-2014. Numai în 2014, au fost înregistrate peste 630.000 de tumori legate de obezitate, identificând 13 tipuri puternic asociate cu această tulburare metabolică:



Autorii studiului subliniază importanța înțelegerii cu exactitate a asocierii dintre cancer și obezitate. Cancerul este o boală complexă influențată de mai mulți factori de risc. Obezitatea este strâns asociată cu anumite tipuri de tumori. Cu toate acestea, cele 13 tipuri identificate de studiul CDC au reprezentat o parte semnificativă (40%) din toate cazurile documentate. Societatea Americană de Cancer efectuează în prezent cercetări ample în acest domeniu. La nivel global, prevalența obezității s-a triplat în ultimii 40 de ani. Nr. 1 în Statele Unite 10 octombrie este Ziua Mondială a Obezității, un moment pentru a ne aminti că această problemă a devenit o adevărată epidemie la nivel mondial - ucigând 2,8 milioane de oameni în fiecare an din această cauză.

Potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății), o persoană supraponderală are un IMC (Indice de masă corporală - IMC) peste 25, în timp ce obezitatea este definită ca un IMC mai mare de 30. Obezitatea este un factor de risc care a fost luat recent în considerare nu numai în prevenirea bolilor cardiovasculare și a diabetului, ci și în prevenirea cancerului. Rata globală a obezității feminine este de așteptat să atingă 21% până în 2025, o statistică îngrijorătoare, deoarece cazurile de cancer legate de excesul de greutate sunt mai frecvente în această categorie. Prin urmare, controlul global al obezității devine o problemă importantă de sănătate publică.

Două treimi dintre adulții din SUA sunt considerați supraponderali, iar mai mult de o treime dintre aceștia sunt obezi, cu un IMC mai mare de 30 kg/m2. Dacă pentru majoritatea tipurilor de cancer s-a înregistrat o scădere de aproximativ 13% a incidenței din anii 1990 până în prezent, pentru cancerele legate de obezitate creșterea observată a fost de 7%.

Cum este situația în Europa?

În țările UE, supraponderalitatea afectează 30-70% din populație. 23% dintre femei și 20% dintre bărbați sunt obezi. Marea Britanie este în fruntea acestor statistici și este considerată „omul gras al Europei”. Dacă această tendință va continua, 72% din populația țării va fi supraponderală până în 2035. În mod îngrijorător, mulți oameni nu știu că creșterea în greutate poate fi asociată cu riscul anumitor tipuri de cancer.




Trei sferturi dintre oameni nu știu că obezitatea cauzează cancer, potrivit unui sondaj din Marea Britanie. Imaginea arată că cei care au găsit legătura au legat obezitatea de tumorile din sistemul digestiv, dar nu și de sistemul reproducător sau de sân. Alte studii care demonstrează legătura obezitate-cancer.

O meta-analiză publicată în BMJ în februarie 2017 a evaluat legătura dintre cancer și obezitate. Nouăzeci și cinci de studii au fost incluse și 11 tipuri de cancer au fost identificate ca fiind puternic asociate cu obezitatea. Ele aparțin în principal domeniului gastrointestinal (colon, rect, pancreas, stomac, căi biliare, esofag) sau cancere asociate cu un profil hormonal specific feminin (endometrul, sânul, ovarian). Au fost identificate și cazuri de cancer de rinichi și măduvă osoasă.

Mai multe studii observaționale au arătat că o creștere în greutate de 5 kg la o vârstă fragedă crește riscul apariției cancerelor legate de obezitate.

Cum se explică legătura dintre cancer și obezitate?

Celulele adipoase din organism produc hormoni și proteine ​​care sunt eliberate în sânge și transportate în diferite părți ale corpului. Aceste substanțe pot acționa ca mesageri chimici, declanșând mecanisme complexe implicate în transformarea malignă a anumitor celule. Majoritatea moleculelor care mediază între obezitate și cancer nu provoacă mutații care duc la transformarea celulară, ci în schimb favorizează creșterea și proliferarea celulelor maligne.



Un mecanism binecunoscut implică hormonii sexuali.

Excesul de grăsime poate modifica nivelul hormonilor sexuali precum estrogenul și testosteronul. Anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân sau endometrial, exprimă receptorii de estrogen și sunt afectați de nivelul de estrogen din organism. La femeile aflate la menopauză, nivelul de estrogen scade semnificativ, dar țesutul adipos produce acești hormoni printr-o serie de reacții, în care o enzimă numită aromatază joacă un rol important. O opțiune pentru tratarea cancerului de sân este un inhibitor de aromatază. „Grăsimea corporală devine o mașină care produce estrogen”, explică Leslie Bernstein, MD, director al Diviziei de Etiologie a Cancerului de la City of Hope Comprehensive Cancer Center. Insulina este, de asemenea, un hormon foarte important în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, cancerul colorectal și cancerul pancreatic.

Nivelurile de insulină sunt ridicate la persoanele supraponderale, iar efectul asupra procesului carcinogen poate fi explicat prin stimularea producției de factori de creștere care afectează diviziunea celulară. Obezitatea este adesea asociată cu sindromul metabolic și diabetul de tip 2. În cazul diabetului de tip 2, celulele organismului nu mai răspund la insulină, ceea ce duce la acumularea de glucoză în sânge, ceea ce stimulează secreția de insulină.

Nivelurile ridicate de insulină acționează în unele cazuri ca un factor mitogen, afectând creșterea mai rapidă a celulelor canceroase. Mai multe studii au arătat că metformina, un medicament antidiabetic care scade glicemia, are proprietăți anticancerigene.


Share

Echipa noastră

”Împărtășim aceleași principii: pacientul trebuie să rămână mereu în centrul activității noastre și trebuie implicat activ în proiectul său de pierdere în greutate, inclusiv în alegerea procedurii: Sleeve, By-pass ori noi tehnici chirurgicale sau endoscopice; un alt principiu este să ne concentrăm mai mult pe ameliorarea rezultatelor pe termen lung.”

Testimoniale