Chirurgia bariatrică poate fi soluția procesului de pierdere în greutate într-un mod sigur, controlat fiind însoțită de un program metodic pe termen lung.

Obezitatea și impactul ei asupra fertilității

Obezitatea și impactul ei asupra fertilității

Indicele de masă corporală (IMC) influențează fertilitatea:

>29 scade cu 4% probabilitatea de a rămâne însărcinată

>35 scade cu 26% 

>40 scade cu 43%


Obezitatea este o problemă globală în creștere care poate avea un impact negativ asupra fertilității. Obezitatea poate perturba sistemul reproducător, poate duce la o calitate mai scăzută a spermei și poate afecta ovulația. Obezitatea poate afecta fertilitatea iar pierderea în greutate poate ajuta la îmbunătățirea acesteia. De aceea este important să înțelegem relația dintre obezitate și fertilitate, astfel încât să putem lua măsuri din timp.


Obezitatea este asociată cu probleme medicale care poate perturba sistemul reproducător și poate cauza infertilitate. Grăsimea corporală ridicată duce la dezechilibre hormonale care perturbă buna funcționare a sistemului reproducător. Acest lucru poate duce la o funcție redusă a organelor reproducătoare masculine, cum ar fi prostata, testiculele. De asemenea, poate duce la reducerea funcției în organele reproducătoare feminine, cum ar fi ovarele, trompele uterine și uterul. Aceste modificări ale sistemului reproducător pot duce la probleme de infertilitate la unele persoane. Prin urmare, este important să se mențină o greutate corporală sănătoasă pentru a evita aceste probleme și pentru a menține sănătatea reproductivă adecvată.


Bărbații care sunt fie supraponderali, fie obezi au un număr mai mic de spermatozoizi și o motilitate mai mica a acestora decât bărbații care au o greutate normală. Numărul de spermatozoizi se referă la numărul de spermatozoizi într-un mililitru de material seminal; un număr mai mare înseamnă o fertilitate mai bună. Motilitatea spermatozoizilor se referă la cât de bine înoată spermatozoizii către ovul; un număr mai mare înseamnă o fertilitate mai bună. Calitatea redusă a spermei este, de asemenea, asociată cu un risc crescut de infertilitate, ceea ce face și mai important ca bărbații obezi să slăbească.


La femei, obezitatea este asociată cu un risc mai mare de sindrom al ovarului polichistic (SOP), care poate provoca infertilitate. SOP apare atunci când foliculii ovarieni nu sunt capabili să elibereze un ovocit în timpul ovulației; aceasta previne concepția normală. În plus, SOP este asociat cu un risc mai mare de obezitate și diabet de tip 2, care sunt, de asemenea, cauze comune ale infertilității. Prin urmare, este important ca persoanele obeze să obțină o greutate corporală normală, astfel încât să nu dezvolte SOP  și să sporească riscul de infertilitate.


Deși obezitatea poate perturba fertilitatea , pierderea în greutate nu ajută întotdeauna la îmbunătățirea acestor lucruri, deoarece alți factori pot cauza infertilitate sau pot afecta calitatea spermei, în afară de procentul mare de grăsime corporală. Cu toate acestea, pierderea în greutate este încă un pas important pentru mulți oameni, deoarece poate ajuta la prevenirea problemelor medicale care le pot perturba sistemul reproducător și pot cauza infertilitate în continuare, dacă nu sunt tratate. Medicii ar trebui să lucreze cu pacienții care doresc să-și îmbunătățească fertilitatea, ajutându-i să obțină un IMC corespunzător, prin modificări ale stilului de viață și sprijin medical, astfel încât să nu experimenteze niciun efect negativ al obezității atunci când încearcă să conceapă un copil.


Share

Echipa noastră

”Împărtășim aceleași principii: pacientul trebuie să rămână mereu în centrul activității noastre și trebuie implicat activ în proiectul său de pierdere în greutate, inclusiv în alegerea procedurii: Sleeve, By-pass ori noi tehnici chirurgicale sau endoscopice; un alt principiu este să ne concentrăm mai mult pe ameliorarea rezultatelor pe termen lung.”

Testimoniale