Chirurgia bariatrică poate fi soluția procesului de pierdere în greutate într-un mod sigur, controlat fiind însoțită de un program metodic pe termen lung.

Studiu : “Obezitatea începe în creierul în curs de dezvoltare”

Studiu : “Obezitatea începe în creierul în curs de dezvoltare”

“Rolul geneticii în obezitate”

 

Marcia Frellick. 06 octombrie 2022 



Cercetările anterioare au sugerat că genele umane asociate cu obezitatea determină dacă o persoană va avea dificultăți în menținerea unei greutăți sănătoase mai târziu în viață. De zeci de ani, cercetătorii au căutat legături între variantele genetice și indicele de masă corporală (IMC), explică Dr. Robert Waterland, profesor de pediatrie-nutriție la Colegiul de Medicină Baylor din Houston, Texas. Problema, spune el, este că legăturile genetice găsite până acum nu explică creșterea în greutate și cine este cel mai expus riscului.


Ar putea exista mai multe în spatele creșterii ratelor de obezitate decât genetica și stilul de viață?


În noul lor studiu publicat în Science Advances, Waterland și echipa sa au analizat posibilitatea ca influențele mediului – cum ar fi alimentația deficitară și stresul – în timpul unei ferestre critice de dezvoltare a creierului ar putea influența riscul de obezitate.

Echipa de cercetare, condusă de Harry MacKay, PhD, un asociat postdoctoral în pediatrie-nutriție la Baylor, s-a concentrat pe o secțiune minusculă a creierului numită nucleul arcuat al hipotalamusului, care reglează echilibrul energetic al organismului între aportul de alimente, activitatea fizică și metabolism.

Ei au studiat șoarecii în primele săptămâni de viață și au descoperit că nucleul arcuat suferă o creștere extinsă într-o fereastră critică de timp când creierul este deosebit de sensibil la programare, care va determina ulterior cât de bine simte corpul dacă îi este foame și când organismul are suficientă mâncare.

Oamenii de știință s-au concentrat pe epigenetică și au lucrat pentru a marca care gene vor fi și nu vor fi utilizate în diferite celule. O mare surpriză în cercetare a venit atunci când anchetatorii au comparat datele lor epigenetice la șoareci cu datele umane și au descoperit că regiunile vizate pentru maturarea epigenetică în nucleul arcuat de șoarece se suprapun puternic cu regiunile genomice umane asociate cu IMC.

Waterland spune că, deși munca nu a abordat momentul în care schimbările epigenetice au loc la oameni, cercetările anterioare au arătat că se întâmplă mai devreme la oameni decât la șoareci. „Bănuiala mea este că aceeași dezvoltare epigenetică pe care am documentat-o ​​la șoarece, postnatal timpuriu are loc de fapt în timpul dezvoltării fetale târzii la om”.

Dacă acesta este cazul, „O mare, mare îngrijorare este prevalența foarte mare a obezității materne în SUA și în multe țări dezvoltate din lume”, care ar putea afecta sănătatea noilor bebeluși.

Dacă problemele viitoare de greutate încep înainte de naștere sau în primele săptămâni de viață, unii s-ar putea simți sortiți obezității. Dar Waterland spune că nici concentrarea asupra geneticii în cercetările anterioare nu a fost deosebit de încurajatoare, deoarece este foarte dificil să-ți schimbi genetica. „Cel puțin dacă înțelegem modul în care mediul afectează dezvoltarea, atunci cel puțin putem căuta modalități de a îmbunătăți acest lucru în viitor”, adaugă el.

Este prea devreme să spunem dacă obezitatea este de fapt o tulburare de neurodezvoltare, explică Waterland, dar dacă cercetările timpurii de acest gen continuă să genereze dovezi, intervențiile de sănătate publică pentru a reduce epidemia de obezitate la nivel mondial s-ar putea concentra mai mult pe nutriția prenatală și timpurie, creșterea sănătoasă în greutate și reducerea stresului.

 

Surse:

Progresele științei: „Dezvoltarea epigenetică specifică sexului în nucleul arcuat hipotalamic de șoarece indică regiunile genomice umane asociate cu indicele de masă corporală”.Robert Waterland, PhD, profesor de pediatrie-nutriție, Baylor College of Medicine, Houston, TX

www.medscape.com


Share

Echipa noastră

”Împărtășim aceleași principii: pacientul trebuie să rămână mereu în centrul activității noastre și trebuie implicat activ în proiectul său de pierdere în greutate, inclusiv în alegerea procedurii: Sleeve, By-pass ori noi tehnici chirurgicale sau endoscopice; un alt principiu este să ne concentrăm mai mult pe ameliorarea rezultatelor pe termen lung.”

Testimoniale